.
Türkiye Kadın Thesaurusu Kadın Konulu Kavramlar Dizini
Türkiye Kadın Thesaurusu; kadınların konumu ve kadın çalışmalarına ilişkinin bilginin indekslenmesi ve erişimi için oluşturulmuş kontrollü terimler listesi, Avrupa Kadın Thesaurusu’nun (European Women’s Thesaurus) Türkçeye çevirisi ve uyarlamasıdır.
Basım Yılı: 2009
Yayına Hazırlayanlar: Aslı Davaz, Ercan Güngöroğlu, Sönmez Taner, Şeyda Talu
Çeviri: Sönmez Taner, Zelal Ayman
Çeviri Editörleri: Fatmagül Berktay, Füsun Akatlı, Şirin Tekeli, Yüksel Selek
Türkçe Adaptasyon: Aslı Davaz, Ayça Kurtoğlu, Ayşe Gündüz Hoşgör, Ayşegül Yaraman, Berrin Yanıkkaya, Canan Arın, Fatmagül Berktay, Gamze Karadağ, Gökçe Bayrakçeken Tüzel, Mahan Doğrusöz, Meryem Turan, Metin Yeğenoğlu, Mine Tan, Necla Akgökçe, Nevval Sevindi, Özden Sözalan, Selma Atabek, Serpil Çakır, Simten Coşar, Sönmez Taner, Şeyda Talu, Şirin Tekeli, Yasemin Öz, Yıldız Ecevit, Yüksel Selek, Zeynep Direk
ISBN: 978-975-7051-64-0
Yayını görüntülemek ve indirmek için tıklayınız.
Yayın Hakkında: Uluslararası alanda, Avrupa’da, kadınlar üzerine araştırmalarda kullanılacak terimlerde standartlaşmayı; kaynaklara erişimde ortak kavramlar üzerinde arama yapmayı, böylece Avrupa Birliği ile ortak standartlar oluşturmayı sağlayan Türkiye Kadın Thesaurusu: Kadın Konulu Kavramlar Dizini, 4 yıllık kolektif bir çalışma sonucunda ortaya çıktı.
Belli aşamalar içeren çalışmada, önce Avrupa Kadın Thesaurusu’nun 2087 terimden oluşan İngilizce basımından, İngilizcede aynı kavramı ifade eden birden fazla terim ve Türkiye’de kullanılmayan bazı terimler çıkarıldı ve yeni terimler eklendi. Böylece terim sayısı 2687’ye ulaştı. Avrupa Kadın Thesaurusu’nun ana gövdesini oluşturan terimlerin alfabetik listesinin Türkçe çevirisi ve çevirinin Türkçe koşullarına adaptasyonu yapıldı. Siyaset, hukuk, ekonomi, eğitim, din, kültür vb. gibi 20 konuda Türkiye’ye özgü terimler üretildi. Konuların uzmanları ile toplantılar yapıldı. Günlük yaşamda uygulanabilirliği olmayan, fazla detaya inen terimler çıkarıldı. Tüm bu değişiklikler Avrupa Kadın Thesaurusu’nun ana iskeletini ve sistematiğini bozmadan yapıldı.
Yoğun emek sonucu ortaya çıkan bu yayın, kadın çalışmaları, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet, feminist politikalar, kadın örgütleri, kadın hareketi ve kadınla ilişkili alanlarda daha doğru, daha hızlı bilgiye ulaşmak için kadınlık alanına özgü ortak bir kavramlar dizini oluşturma girişimidir.