ANADOLU TANRIÇALARI, KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ’NDEYDİ
“Kadınların geçmişini iyi tanımak ve gelecek nesillere aktarmak” amacıyla 1990 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın Haliç kıyılarındaki tarihi binasında, bu toprakların mayasını yoğuran “Anadolu Tanrıçaları”nın hikayeleri paylaşıldı.
Kahramanmaraş’ta bulunan “Dünyanın Pişmiş Topraktan Yapılmış İlk Kadın Heykelciği”nden Göbeklitepe’deki “Doğuran Kadın” grafitisine, Çatalhöyük’teki Ana Tanrıça kültünden Frigya’daki Kibele ritüellerine kadar, bu topraklarda varlığını ve gücünü hissettirmiş belli başlı tüm tanrıçaları kronolojik olarak paylaşan bağımsız araştırmacı Doğa Taşlardan (MBA), konferans katılımcılarını kadim “dişil enerjiler”den ilham alan disiplinlerarası bir yolculuğa çıkarttı.
Anadolu’da kadının tarihini ve arkeolojisini merak edenlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansı hazırlayan ve sunan Taşlardan, bu konuya yoğunlaşma nedeniyle ilgili: “Anadolu coğrafyası, tarih boyunca pek çok farklı Tanrıçayı konuk etmiş, hepsinin varlığının, gücünün, enerjisinin bugün bile hala hissedildiği benzersiz bir toprak parçası. İşte bunun kıymetini bilmek, buradan beslenebilmek gerekir diye düşünüyorum. Bu fikirden yola çıktım aslında. Çünkü bu topraklarda kadının tarihini, kadının neler başardığını ve aslında köklerimizin ne kadar sağlam olduğunu bilirsek, geleceğe çok daha öz güvenli uzanırız gibi geliyor. Dolayısıyla, kadının kaybettiği önemi hatırlatmayı ve onu tekrar onurlandırmayı önemsiyorum. En azından bu kadarını bir kadın olarak bu topraklara borçlu olduğumu hissediyorum” şeklinde konuştu.