0
+
Özel Arşivler Koleksiyonu
0
+
Kitap Koleksiyonu
0
+
Süreli Yayınlar Koleksiyonu
0
+
Görsel Koleksiyon

Özel Arşiv Koleksiyonu
Koleksiyonda, el yazısı notlar/çizimler, resmi belgeler, mektuplar, yazışmalar, fotoğraflar, efemera gibi pek çok özgün ve tek nüsha belgenin yanı sıra broş, plaket, kalem, daktilo vb. kişisel ve farklı türde malzemeler yer almaktadır.

Kitap Koleksiyonu
Koleksiyonda Türkiye’de kadın konusunda yapılmış araştırmalar, kadın edebiyatçıların eserleri, Türkiye’de ve dünyada kadın hareketi ile ilgili çalışmalar olmak üzere Türkçe ve yabancı dilde 14 binin üzerinde kitap bulunmaktadır.

Süreli Yayın Koleksiyonu
1928 Harf Devrimi öncesi ve 1928’den günümüze olmak üzere iki ana bölüm çatısı altında bir araya getirilmiş kadın konulu süreli yayınlardan oluşmaktadır.

Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri Koleksiyonu
Koleksiyonda Osmanlı’dan günümüze çeşitli mesleki örgütlerden yardım kuruluşlarına, üniversitelerin kadın araştırmaları bölümlerinden, bağımsız kadın örgütlerine kadar 700’ün üzerinde kadın kurum ve örgütlenmesine ait belge bulunmaktadır.

Efemera Koleksiyonu
Vakıf, Türkiye’deki kadın merkezli efemerayı dermesine kazandırabilmek için aktif sağlama politikaları ve projeleri geliştirmekte, müzayede ve mezatları takip etmeye gayret etmektedir. Koleksiyon 8.020 kadın konulu efemera içermektedir.

Kadın Yazarlar Koleksiyonu
Koleksiyon, 800 kadın yazara ait 11.300 belgeyi içeren biyografik dosyalardan oluşmaktadır. Ayrıca fotoğraf, çalışma taslakları, el yazısı notlar gibi yazarların bağışladığı kişisel tarihlerine ilişkin malzemeleri bulmak mümkündür.

Kadın Sanatçılar Koleksiyonu
Koleksiyonda, resim, heykel, seramik, enstalasyon, fotoğraf, grafik, illüstrasyon, karikatür, gravür, ebru, minyatür, tezhip vb. olmak üzere güzel sanatların çeşitli dallarında eser vermiş 2.078 sanatçıya ait bilgiler yer almaktadır.

Görsel Koleksiyon
Çeşitli panel, konferans, sergilerin video ve ve ses kayıtları, siyah/beyaz ve renkli fotoğraflar, 1980 sonrası kadın hareketinin toplantıları, eylemlerini içeren dialar yer almaktadır.

İşitsel Koleksiyon
Kadın konusu çerçevesinde Vakıfta düzenlenen panel, konferans, söyleşi, okuma günü ve tartışma olmak üzere birçok etkinliğin ses kayıtlarının yer aldığı koleksiyonda 202 adet teyp kaseti ve 61 adet CD bulunmaktadır. Koleksiyon erişime açıktır.

Afiş Koleksiyonu
Koleksiyonda kadın hareketinin ve sivil toplum kuruluşlarının eylem ve etkinliklerinin, siyasi partilerin seçim kampanyalarının afişlerine; sergi, film afişlerine ve Vakfın kuruluşundan bu yana yayımladığı afişlere erişmeniz mümkün.

Sanat Eserleri Koleksiyonu
Sanatçıların -ağırlıklı olarak kadın sanatçıların- Vakıfta açtıkları sergilerden birer eseri Vakfa bağışlamalarıyla oluşan koleksiyonda, akrilik/yağlı boya tablolardan, seramiklere çeşitlilik gösteren sanat eserleri yer almaktadır.

Gazete Kupür Koleksiyonu
Gazetelerden kadınlarla ilgili kesilen haber, araştırma, yazı dizisi ve röportajların derlenmesiyle oluşturulan koleksiyon Çalışan Kadınlar, Din ve Kadın, Göç, Feminizm, Şiddet vb. olmak üzere 17 ana başlık altında sınıflandırılmıştır.

Sözlü Tarih Koleksiyonu
Koleksiyonda, 1991’de “sözlü tarih nedir ve yöntemleri nelerdir” sorusuyla başlayan çalışmaların ardından, Vakfın gerçekleştirmiş olduğu sözlü tarih projelerinin detaylarına, ses kayıtlarına ve transkripsiyonlarına ulaşabilirsiniz.

Nadir Eser Koleksiyonu
Nadir Eser Koleksiyonu’nda müzayedelerden ve sahaflardan alınan, kadınların yazdığı veya kadınlar hakkında yazılan 293 adet nadir eser bulunmaktadır.

Tez Koleksiyonu
Kadın hareketi, eğitim, sağlık, sanat, edebiyat ve siyasal yaşamda kadın vb. olmak üzere kadını odağına alan çeşitli konularda yazılmış yüksek lisans ve doktora tezleri bulunmaktadır.

Makale Koleksiyonu
Türkçe ve yabancı dilde yazılmış kadın konulu 7.220 makalenin yer aldığı koleksiyon, çeşitli yayınlardan makalelerin derlenerek bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

 

 

 


Son Etkinlikler ve Duyurular

Çelik Manolyalar / Tülin Tankut – Kadınların Göç Hafızası Sergisi Üzerine

ÇELİK MANOLYALAR* Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın (KEKBMV) AB Culture Civic Kültür Sanat Destek Projesinin desteğiyle yürüttüğü, ‘Ötekinin... daha fazla oku

Kadınların Göç Hafızası Sergisi’ni ziyaret etmek için son tarih 6 Nisan 2024

Ötekinin Hafızası Projesi kapsamında 6 Mart 2024 tarihinde Depo’da açılan Kadınların Göç Hafızası Sergisi, 6 Nisan 2024 tarihinde... daha fazla oku

Ötekinin Hafızası Projesi / Kadınların Göç Hafızası Sergisi / 6 Mart – 6 Nisan 2024

Ötekinin Hafızası Projesi / Kadınların Göç Hafızası Sergisi (6 Mart – 6 Nisan 2024) Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi... daha fazla oku

100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023) – Uluslararası Sempozyum / 27-29 Ekim 2023

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılını, 27-29 Ekim 2023 tarihlerinde Beykoz Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediğimiz... daha fazla oku

“100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti” Sempozyumunun Programı Yayımlandı! / 27-29 Ekim 2023

“100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023)” Uluslararası Sempozyum / 27-29 Ekim 2023 Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) ile... daha fazla oku

Balat Atölyeleri 2: Kadın Şairlerin Şiirlerinden Çeviri Atölyesi / 22 Ekim 2023

“Kadın Şairlerin Şiirlerinden Çeviri Atölyesi”nin ikincisi, çeviri alanında çalışan uzmanların ve çeviri bölümü öğrencilerinin katılımıyla 22 Ekim Pazar günü... daha fazla oku

Balat Atölyeleri 1: Kadın Şairlerin Şiirlerinden Çeviri Atölyesi / 16-17 Eylül 2023

“Balat Atölyeleri 1: Kadın Şairlerin Şiirlerinden Çeviri Atölyesi”, 16 Eylül Cumartesi ve 17 Eylül Pazar günü çevirmen, editör Sevda... daha fazla oku

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı olarak Heritage İstanbul Fuarı’ndayız / 3-5 Mayıs 2023

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı olarak bu yıl biz de HERITAGE İSTANBUL Fuar ve Konferansı’nın katılımcıları arasındayız.... daha fazla oku

“Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40 Hayat” yayımlandı! / Kasım 2022

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ve İBB yayınları iş birliğiyle hazırlanan Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40... daha fazla oku

“Türkiye’de Arşivciliğin Bugünü ve Yarını, Kadınların Arşivlerdeki Yeri Sempozyumu” Bildiri Kitabı (e-Kitap) yayımlandı!

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Beykoz Üniversitesi’nin, Vakfın 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle 14-15 Kasım 2020 tarihinde... daha fazla oku

Bağış yapmak ister misiniz?

Daha güçlü bir kadın belleği için bize hem maddi hem kitap/arşiv bağışıyla destek olabilirsiniz.